Afghanistan is 'Saoedi Arabië van het lithium'

Keert het tij eindelijk voor het door oorlog verscheurde Afghanistan? Amerikaanse geologen zeggen dat onder het land een mineralenschat met een waarde van zowat 1.000 miljard dollar verborgen zit; genoeg om het land uit de armoede te trekken en een nieuwe richting in te slaan. In de Afghaanse grond zit ijzer, koper, kobalt, goud en -niet onbelangrijk- lithium. Dat is een belangrijke grondstof voor de productie van gsm- en laptopbatterijen. De reserves zijn zo groot dat het land een van de belangrijkste mijnbouwlanden ter wereld zou kunnen worden. In een memorandum van het Pentagon staat zelfs te lezen dat Afghanistan het 'Saoedi Arabië van het lithium' kan worden.


Afghanistan heeft reeds een beperkt aantal mijnactiviteiten -hoofdzakelijk kool en koper-, maar die zijn onvergelijkbaar met wat in de nabije toekomst mogelijk zou worden na deze ontdekkingen. David Petraeus, de Amerikaanse generaal, die van januari 2007 tot september 2008 opperbevelhebber was van de Amerikaanse troepen in Irak, vertelde aan de New York Times dat het potentieel van de ontdekking enorm is.


De potentiële lithiumreserve in een gebied in de provincie Ghazni, in het westen van Afghanistan, zou de omvang hebben van die van Bolivia, het land dat nu de grootste lithiumreserves in huis heeft.