Man met sportwagen is uit op vrijblijvende seks

De uitgaven van mannen aan opvallende statussymbolen, zoals dure sportwagens, zijn ingegeven door het streven naar vrijblijvende romantische ervaringen. Vrouwen kijken daar echter helemaal doorheen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Rice University, de University of Texas-San Antonio (UTSA) en de University of Minnesota in de Verenigde Staten. Er wordt aan toegevoegd dat ook vrouwen graag luxeproducten kopen, maar daarbij niet de link leggen naar romantische relaties.

"Het onderzoek laat veronderstellen dat deze opvallende statussymbolen, zoals een sportwagen, voor sommige mannen dezelfde functie vervullen dan de grote en schitterende veren van de pauw," merkt onderzoeksleider Jill Sundie op in het webmagazine ScienceDaily. "Net zoals pauwen hun staart opzetten om indruk te maken op potentiële partners, proberen mannen met opvallende producten vrouwen te charmeren. Het is echter opmerkelijk dat niet alle mannen die strategie volgen. Alleen mannen die uit zijn op korte seksuele relaties, vallen daarop terug."

De onderzoekers voegen er aan toe dat ook vrouwen een grotere aantrekkingskracht voelen van mannen die opvallende luxeproducten kopen. "Maar nagenoeg nooit zien ze in die mannen een mogelijke vaste partner," merkt Jill Sundle op. "Vrouwen voelen aan dat dergelijke mannen alleen geïnteresseerd zijn in vrijblijvende seks. Op dat vlak sturen die mannen een verkeerd signaal uit." De onderzoekers merken op dat het fenomeen vaak wordt geassocieerd met de westerse cultuur, maar eigenlijk in alle culturen over de hele wereld en doorheen heel de geschiedenis kan teruggevonden worden. (MH)