Over de relevantie van dode insecten op nummerplaten

Wetenschappers hebben het aantal dode insecten geteld op nummerplaten en concluderen nu dat in Nederland jaarlijks 133 miljard insecten sterven in het verkeer. Een gènante studie, schrijft de Nederlandse krant Trouw


Gaat ons geld werkelijk waar naar een hobbyistisch ogend project als de Splashteller? Is dit nou onderzoek, waar de toekomst van onze kenniseconomie van af hangt? Toch werd dit treurigstemmende onderzoek gretig opgepakt door de media, die afgelopen weekend vol overgave close-ups toonden van de roerloze lichaampjes op een random nummerbord.  Blijkbaar is de maatschappelijke relevantie dus groter dan mijn vooroordelen mij in eerste instantie deden geloven. Blijkbaar gaan wetenschappers ervan uit dat mensen insectensterfte als belangrijkere reden zouden zien om hun rijgedrag te veranderen, dan eerder al onsuccesvol gebleken drijfveren zoals wereldbedreigend hoge CO2-uitstoot.


Nu we toch over de zin en onzin van onderzoeken hebben, wat dacht u van deze studie?