Visserij is dodelijkste arbeidssector Verenigde Staten

In de Verenigde Staten lopen vissers het grootste risico om het slachtoffer te worden van een fataal werkongeval. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics. De visserij komt aan een cijfer van 116 doden per honderdduizend werknemers. Stormen vormen daarbij het grootste risico. Het voorbije jaar kwamen bij werkongevallen 29 Amerikaanse vissers om het leven. Bij arbeidsongevallen lieten in de Verenigde Staten in totaal 4.547 werknemers het leven. Dat betekende een daling met 23 procent tegenover het begin van de eeuw.

Tegenover vorig jaar, waarbij een laagterecord uit de noteringen van het Bureau of Labor Statistics werd opgetekend, bleef het aantal doden ongeveer status-quo. Per 100.000 werknemers werden 3,5 fatale arbeidsongevallen opgetekend. De grootste ramp van het voorbije jaar was de ontploffing van de Upper Big Branch Mine in West-Virginia, waarbij negenentwintig mijnwerkers om het leven kwamen. Het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon van British Petroleum in de Golf van Mexico staat op de tweede plaats. Bij die ramp lieten elf werknemers het leven.

Door die twee rampen steeg het aantal doden bij ongevallen in de ontginningssector met 74 procent tot 172 slachtoffers. Na de visserij lopen houthakkers het grootste risico op een dodelijk ongeval. In die sector vallen gemiddeld 92 doden per honderdduizend werknemers. De top tien bestaat verder uit luchtvaart (71), landbouw (41), mijnbouw (39), dakwerkers (32), reinigingsdiensten (30), vrachtwagenbestuurders (22), industriële herstellingen (20) en politie (18). (MH)