'Kloof tussen de aandelenmarkten en wat in de echte economie gebeurt is verontrustend'

Eind januari waren 16,9 miljoen mensen in de eurozone werkloos. Het gaat om 10,7% van de beroepsbevolking en een absoluut record. In Italië steeg het aantal werklozen tot 9,2%, het hoogste percentage sinds het statistiekbureau Istat de metingen begon. Spanje blijft koploper in de trieste klassering van landen met de meeste werklozen. 23,3% van de Spanjaarden of bijna één op elke vier zit zonder werk. Oostenrijk presteert het best inzake werkgelegenheid, met amper 4% werklozen. In de EU-27 zaten in januari 24,3 miljoen mensen zonder werk, of 10,1%, aldus Eurostat.


De nieuwe data komen er daags na de aankondiging van de Europese Central Bank (ECB) dat opnieuw 530 miljard euro aan goedkope leningen waren verschaft aan 800 banken in de EU.


‘Ondanks de euforie in de banksector blijft de echte economie zwaar ziek. De sleutel is de werkloosheidsgraad die een sociale ravage aanricht en de groei schaadt,' zei Steen Jakobsen, chief economist bij de Saxo Bank op de BBC. ‘Zowel in Spanje als Italië blijft de werkloosheid stijgen, wat erop kan wijzen dat we de fundamentele hervormingen die nodig zijn om economische groei te bewerkstelligen nog niet hebben doorgevoerd. De kloof tussen de aandelenmarkten, waar een hoerastemming heerst, en wat in de echte economie gebeurt is verontrustend. Hoeveel geld de ECB ook print, dat geld sijpelt niet door naar de ondernemingen, in termen van beschikbare kredieten.’


Eurostat meldt ook dat de inflatie in de eurozone in februari met 2,7% steeg. Het is de vijftiende opeenvolgende maand dat die inflatie de door de ECB gestelde norm van 2% overschrijdt.