Politici die van de kiezer enige vorm van logica verwachten kijken best eens naar IJsland

[PICTURE|sitecpic|lowres]


De IJslanders hebben het voorbije weekeinde de sociaal-democraten die hen uit de financiële crisis hebben geholpen weggestemd om een centrum-rechtse regering in het zadel te helpen. Een uitslag die toch wel even de wenkbrauwen doet fronsen, schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung:

‘Wie het vuile werk opknapt moet niet op dankbaarheid rekenen. Het is dus niet totaal onverwacht dat de regeringspartijen, die verplicht werden weinig populaire maatregelen door te voeren in de nasleep van de financiële crash in 2008, straks opnieuw in de oppositiebanken zullen zitten. Maar verrassend mag het wel worden genoemd: geen van de Europese crisislanden heeft zich even succesvol uit de financiële en economische crisis weten te manoeuvreren als IJsland. De rood-groene regering liet de welvaartstaat grotendeels intact en voerde hervormingen door die van het eiland de Europese kampioen in tewerkstelling hebben gemaakt, met de laagste werkloosheidscijfers van het continent en relatief hoge economische groei.

Dat de IJslanders nu hebben beslist de boodsdoeners een nieuwe kans te geven - dezelfde mensen die hun land aan de rand van de afgrond brachten mte hun liberaliseringsprogramma- mag wel ironisch worden genoemd. Maar ze zullen deze keer minder schade kunnen aanrichten, omdat de rood-groene regering de banken aan een strakke leiband heeft gelegd.’