Ruimtevaarttoerisme milieuvriendelijker dan economy-reis tussen Singapore en Londen

[PICTURE|sitecpic|lowres]Ruimtevaarttoerisme zal slechts een minieme impact hebben op de klimaatverandering. Dat heeft de Britse miljardair Richard Branson, topman van het ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic, gezegd. De emissiekost van een ruimtetoerist is volgens hem immers teruggebracht tot een niveau dat minder belastend is dan een vlucht heen-en-retour in economy-class tussen Singapore en Londen. Enkele jaren geleden was die kost volgens Branson nog vergelijkbaar met het totale elektriciteitsverbruik van de stad New York gedurende een periode van twee weken.


"Nieuwe ruimtevaarttechnologie kan de uitstoot van koolstofdioxide gevoelig terugschroeven," merkte Richard Branson op tijdens een colloquium van de Carbon War Room, een milieugroep die door de Britse miljardair vier jaar geleden werd opgericht, in Singapore. Branson wees er onder meer op SpaceShipTwo (SS2), de ruimtecapsule die Virgin Galactic voor het ruimtetoerisme wil inzetten, is gebouwd uit koolstofvezels en daarmee een belangrijke een belangrijke gewichtsbeparing heeft gerealiseerd, waardoor het brandstofverbruik drastisch kan worden beperkt.


Eind dit jaar moet SpaceShipTwo met zijn toeristische ruimtevluchten van start gaan. Op dit ogenblik hebben al ruim vijfhonderd kandidaat-toeristen een plaats aan boord gereserveerd. Een ticket kost 200.000 dollar. De deelnemers kunnen door een suborbitale vlucht van het ruimteschip enkele minuten gewichtsloosheid beleven. Richard Branson merkt nog op dat de luchtvaartindustrie meer inspanningen zou moeten doen om de uitstoot van koolstofdioxide terug te dringen en naar milieuvriendelijker brandstofalternatieven over te stappen.


Luchtvaartmaatschappij Virgin Airlines van Branson wil tegen het einde van het decennium alleen nog gebruik maken van alternatieve brandstoffen. "De luchtvaart moet één van de milieuvriendelijkste industrieën van de wereld worden," aldus Richard Branson. "Omdat zuivere brandstoffen bedrijven helpen milieuheffingen uit de weg te gaan, kunnen ze ook de kosten helpen terugschroeven. Daardoor kunnen ook de tickets goedkoper worden gemaakt, wat op zijn beurt extra reizigers zal aantrekken." (MH)