Letland ontzegt zijn volk een referendum over toetreding tot de euro

[PICTURE|sitecpic|lowres]Dinsdag stemmen de EU-ministers van Financiën over de toetreding van Letland op 1 januari 2014 tot de eurozone, nu dit land aan de voorwaarden daartoe lijkt te voldoen. Toch zijn amper 38% van de Letten daar voorstander van, schrijft de krant Neatkarígá, die denkt dat een referndum daarvoor op zijn plaats is:

‘Politici zullen nooit ophouden te zeggen hoe zeer ze de democratie zullen verdedigen, maar feit is dat ze geen moer geven om een van de bouwstenen van die democratie: het recht van het volk om zijn mening te geven over de introductie van de euro. We spreken hier tenslotte over het houden of afschaffen van onze nationale munt, een belangijke zaak voor Letland, die een referendum rechtvaardigt. Welke munt we voortaan op zak hebben is iets dat iedereen begrijpt. Daarom zou elke burger zich over zijn voorkeur moeten kunnen uitspreken.'


De (onverkozen) leiders van de EU lijken zich intussen klaar te maken voor één Europese regering: