Cover image

Belgische ontwikkelingshulp te vaak naar corrupte landen

Negen op de tien landen die van België ontwikkelingshulp ontvangen in de vorm van budgetsteun, halen op het gebied van corruptie bijzonder slechte scores. Dat heeft het kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) tegenover het magazine Knack gezegd. Vooral Burundi en de Democratische Republiek Congo scoren bijzonder slecht in de rangschikking van Transparency International. Alleen Rwanda haalt een relatief goede score. De andere Belgische partners zijn Oeganda, Vietnam, Mozambique, Niger, Mali, Bolivië en Tanzania. De Vriendt wil niet alleen strengere controles, maar stuurt ook aan op een alternatieve vorm van ontwikkelingshulp. In landen met een grote corruptie zou de Belgische steun volgens hem immers beter worden georganiseerd met concrete projecten op het terrein, in de vorm van directe bilaterale ontwikkelingssamenwerking of multilaterale instellingen zoals de Verenigde Naties. Op die manier wordt de lokale bevolking volgens De Vriendt immers niet het slachtoffer van een corrupte regering. (MH)