'Wegdromen' is de grootste vijand van aandacht in de werkomgeving...

[PICTURE|sitecpic|lowres]De dagelijkse e-mail-, SMS-, Twitter- en andere nieuwsbombardementen ondermijnen onze capaciteit om te focussen en zodoende ook onze vooruitzichten op succes, waarschuwt psycholoog en wetenschapsjournalist Daniel Goleman in zijn nieuw boek ‘Focus: The Hidden Driver of Excellence’.


Focus’ zit boordevol casestudies die Golemans centrale thesis ondersteunen dat de digitale afleidingen waarmee we elke dag worden geconfronteerd ‘cognitieve uitputting’ veroorzaken.


Zo is 'wegdromen' volgens Goleman de grootste vijand van aandacht in de werkomgeving.


Indien we echter onze doelstellingen willen realiseren en succesvol worden, moeten we aandachtig leren focussen en die afleidingen zoveel mogelijk naast ons neer leggen.


Dat doen we door ons onbewust (en snel afgeleid) concentratieproces te vervangen door een bewustere vorm van concentratie.


Drie types van focus zijn hierbij essentieel:


innerlijke focus (zelfbewustzijn),


empathische focus (bewustzijn van anderen) en


uiterlijke focus (bewustzijn van de omgeving).


Goleman illustreert zijn theorie met het succes van Apple en vergelijkt dat met de val van Blackberry. Toen Steve Jobs in 1997 bij Apple terugkeerde zette hij een strategie op die focuste op niet meer dan 4 producten, elk voor een specifieke markt. Die producten waren het resultaat van grondig onderzoek naar wat consumenten bij Apple hoopten aan te treffen. Blackberry daarentegen vond nooit een antwoord op de iPhone en zag zijn dominantie op de smartphonemarkte jaar na jaar afbrokkelen.


Je focus verstevigen kost tijd en vergt veel mentale oefening. Meditatie en unitasking kunnen je hierbij helpen, maar Goleman benadrukt tevens het belang van rust en positief denken: “Aandacht is een mentale spier die je op een intelligente manier moet versterken.”

Goleman wijdt het laatste deel van zijn boek aan het vinden van waardige doelen om je op te focussen, maar zijn belangrijkste centrale boodschap blijft om af en toe je smartphone eens af te zetten.