Leegstand winkels unieke opportuniteit voor online retailers

[PICTURE|sitecpic|lowres]Online retailers streven steeds vaker naar een aanwezigheid in het fysieke winkellandschap. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Britse postbedrijf Royal Mail bij meer dan vierhonderd online retailers. Daarbij werd vastgesteld dat 16 procent van de respondenten aangaf een eigen fysieke winkel te willen openen of plannen te hebben om een afdeling in te huren bij een bestaande handelaar. Daarnaast gaf 15 procent aan te streven naar een aanwezigheid op het online marktplaats zoals eBay of Amazon om hun groei verder te zetten. Er wordt aan toegevoegd dat 40 procent van de online retailers van plan is om dit jaar een aantal nieuwe verkoopkanalen te creëren.

“Online retailers proberen zoveel mogelijke kanalen uit te bouwen om zich op de markt te positioneren,” zegt Nick Landon, managing director van Royal Mail Parcels. “Daarbij wordt ook gekeken naar ruimte op fysieke locaties en online marktplaatsen om de bestaande online platformen te kunnen complementeren. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van de grote leegstand in de winkelbuurten om aan relatief voordelige huurprijzen een fysiek platform te creëren of tijdelijke winkels te openen in winkelcentra. Ook de trend van de pop-up shops heeft aan kleine online handelaars de mogelijkheid te bieden om zich in de sector van de fysieke retail te wagen.”

Uit het onderzoek bleek ook dat 54 procent van de respondenten van mening is dat de strijd voor de online shopper intensiever is geworden dan vorig jaar. Volgens 59 procent van de betrokkenen is dat fenomeen het gevolg aan de toename in het aantal websites dat op de markt is verschenen. Daarnaast wijst 57 procent op een toenemende prijsgevoeligheid bij de consument. Verder blijkt dat een concurrentieel prijsniveau voor de online retailers voor het nieuwe jaar de belangrijkste prioriteit is geworden, gevolgd door de omvang van het aangeboden spectrum producten. De productkwaliteit, die de voorbije twee jaar als de grootste prioriteit werd bestempeld, valt terug tot een derde plaats.