Foxconn gaat een fabriek openen in de VS en dat is vooral goed nieuws voor... robots


Het Taiwanese Foxconn, ‘s werelds grootste assemblagebedrijf voor consumentenelektronica, heeft plannen om een fabriek te openen in de Verenigde Staten. Foxconn is vooral bekend van zijn contracten met Apple - voor wie het o.a. de iPhone en de iPad assembleert - en vanwege zijn bedenkelijke arbeidsvoorwaarden.


Het bedrijf - dat in sommige van zijn fabrieken op het Chinese vasteland tot 1 miljoen mensen in dienst heeft - liet deze week aan het persbureau Reuters weten de VS als een ‘must-go’-markt te beschouwen en te willen ingaan op de vraag van zijn opdrachtgevers (waarschijnlijk Apple) om zaken dichter bij hun thuisbasis te gaan maken.


Goed nieuws voor de VS? Ja en tweemaal neen.


Ja, omdat het bericht de ‘re-shoring’ trend moet bevestigen, die wil dat stijgende Chinese productiekosten ervoor zullen zorgen dat tegen 2020 niet minder dan 3 miljoen jobs opnieuw naar de Verenigde Staten verhuizen. Een cijfer - exact hetzelfde als het aantal jobs dat tussen 2001 en 2011 aan China werd verloren - dat in 2012 werd gelanceerd door de Boston Consulting Group.


BCG merkt op dat niet enkel de Chinese arbeidskosten zijn gestegen, maar dat ook de productiviteit van de Amerikaanse arbeiders is geoptimaliseerd. Steeds meer Amerikaanse fabrikanten kiezen voor een combinatie van automatisering en handenarbeid, die het interessanter maakt om producten in de VS te produceren, eerder dan in China. Verder is ook de energieprijs de voorbije jaren in de VS fors gedaald, mede dankzij de schaliegasboom.


Neen, omdat deze fabriek veelal door robots zal worden bemand. Adviesbureau McKinsey heeft de term ‘re-shoring’ al vervangen door ‘next-shoring’ waarmee men aangeeft dat de productie dichterbij de klanten wordt gevestigd teneinde snel te kunnen inspelen op lokale voorkeuren en de dreiging van tekorten te kunnen elimineren. Maar deze fabrieken zullen voornamelijk worden bemand door geavanceerde robots, die steeds complexere taken aankunnen en 3D-printers die de leveranciers van componenten zullen vervangen.


McKinsey:


‘Goedkopere, efficiëntere en meer bekwame robots zullen een steeds meer gevarieerde reeks menselijke taken overnemen en zijn een bijkomende reden voor producenten om hun productie opnieuw dichterbij de uiteindelijke consumentenmarkten te verhuizen, zelfs indien de lonen daar hoger zijn.’


Nog eens neen, omdat de VS snel hun status van belangrijkste consumentenmarkt aan Azië dreigen te verliezen. Maar zelfs als Azië uiteindelijk de strijd om de consument wint, zullen vooral robots daar goed bij varen.


[PICTURE|sitelpic|90x110]