Interesse consument leidt tot nieuwe golf geconnecteerde apparaten

[PICTURE|sitecpic|lowres]Eind dit jaar zullen wereldwijd 6,18 miljard geconnecteerde apparaten aan het internet zijn gekoppeld. Dat betekent een stijging met 6 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een raming van consulent IHS Technology. De markt voor geconnecteerde apparaten zou daarmee de grootste toename kennen sinds het begin van dit decennium. Vier jaar geleden werd nog een groei van 10 procent optekend. IHS Technology zegt dat de nieuwe versnelling van de markt in grote mate te danken aan is een hele reeks bijkomende toepassingen die producenten op het gebied van connectiviteit hebben ontwikkeld. De volgende drie jaar wordt een groei met 19,42 miljard nieuwe apparaten verwacht.

“Er kan een nieuwe golf van geconnecteerde apparaten worden opgemerkt,” geeft Jagdish Rebello, directeur informatie-technologie bij IHS Technology, aan. “Rekening houdend met de grote voorliefde van consumenten voor sociale media en een massaal streven naar een voortdurende connectiviteit, hoeft het ook niemand te verwonderen dat producenten steeds meer nieuwe apparaten op de markt brengen die het engagement met het publiek verder moeten kunnen versterken.” De volgende jaren moet volgens Rebello wel met een vertraging van de groei rekening worden aangehouden, hoewel in absolute getallen een verdere stijging genoteerd zal blijven worden.

Volgens de onderzoekers zal de grootste groei dit jaar kunnen worden opgemerkt bij de videogame-consoles (45 procent), na een periode van zes jaar relatieve stagnatie. Daarna volgen tablets en mobiele telefoons met een respectievelijke groei van 25 procent en 7 procent. Verder mag volgens het rapport ook nog een groei worden verwacht bij settop-boxen (7 procent), televisietoestellen (5 procent) en mobiele computers (2 procent). Daarentegen moet met een verdere vertraging rekening worden gehouden bij een aantal producten die al enkele tijd met een afkalvende populariteit worden geconfrontered, zoals digitale camera’s, desktops, camcorders, dvd-spelers en draagbare mediaspelers.

De grootste groei van de sector werd volgens Rebello opgetekend tijdens de eerste zeven jaar van deze eeuw, tot het uitbreken van de wereldwijde financiële crisis. Tijdens die periode werden volgens hem onafgebroken groeicijfers van meer dan 20 procent per jaar geregistreerd. (mah)