Ecommerce doet vloot bestelwagens aangroeien

Eind vorig jaar waren in België 641.225 bestelwagens ingeschreven. Dat betekende meer dan een verdubbeling tegenover twintig jaar geleden. Dat heeft de krant De Standaard gemeld.


Het fenomeen moet volgens Febetra, de Belgische federatie van transportbedrijven, onder meer worden toegeschreven aan de toenemende populariteit van ecommerce, waardoor vaker kleinere aankopen bij de klant thuis moeten worden afgeleverd. Daarnaast wijst Febetra ook de beperkingen die veel steden en gemeenten hebben ingevoerd voor het vrachtwagenverkeer, waardoor de distributie zich verplicht ziet om over te schakelen op de inzet van bestelwagens.


Johan De Mol, professor aan het Instituut voor Duurzame Mobiliteit aan de Universiteit Gent, wijst erop dat de bestelwagens ook aan minder beperkingen zijn gebonden en onder meer geen rekening dienen te houden met de wetgeving op de verplichte rusttijden en ook geen speciaal rijbewijs vereisen.