Cover image

Klant wil overal en altijd kortingen

Het constante streven van consumenten naar kortingen vormt een belangrijke bedreiging voor de toekomst van de kleinere handelaars. Dat heeft het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) gezegd op basis van een bevraging bij meer dan vijfhonderd handelaars uit de non-foodsector. Gezegd wordt dat de vraag naar kortingen het voorbije jaar met 27 procent is toegenomen.


De organisatie merkt op dat grote ketens en buitenlandse webwinkels het hele jaar promoties opzetten, waardoor de klant overal kortingen verwacht. Bovendien geeft de studie volgens de onderzoekers aan dat de consumenten ook bij het herstel na de economische crisis nog steeds op hun uitgaven blijven letten.


Er wordt echter opgemerkt dat de minieme winstmarges het voor de kleinere handelaars onmogelijk maken die kortingen te blijven dragen. De studie toonde aan dat 29 procent van de handelaars weigert in te gaan op vragen naar kortingen, terwijl 39 procent alleen bij vaste klanten of grote volumes bereid is over de prijs te praten.