Jongere expats bestempelen Sidney als een goed alternatief voor Londen of New York

Steeds meer werknemers zijn bereid om voor een professionele opdracht naar het buitenland te verhuizen. Dat is de conclusie van een onderzoek van rekruteringsbedrijf Hydrogen Group bij een groep van meer dan tweeduizend executives over de hele wereld. De onderzoekers stelden vast dat 35 procent van de executives zich bereid toonde om voor een functie naar het buitenland te verhuizen.


Vijf jaar geleden was slechts 16 procent voor een buitenlandse opdracht te vinden. De onderzoekers stelden verder vast dat Engelstalige landen bij expats nog steeds de favoriete buitenlandse locatie blijven. Ook blijkt dat buitenlandse missies niet langer voorbehouden blijven voor hogere functies

De onderzoekers stelden ook vast dat 40 procent van de ondervraagden geen enkele hindernis ziet die een verhuis naar het buitenland zou kunnen belemmeren. In het begin van dit decennium had elke respondent nog minstens één barrière gemeld. Ook bleek dat 98 procent van de executives een buitenlandse opdracht aan vrienden en collega’s zou aanraden.


Dat cijfer is ongewijzigd gebleven tegenover vijf jaar geleden. Tim Smeaton, chief executive van Hydrogen Group, merkt op dat de studie duidelijk de aanwezigheid van een wereldwijde talentpool aangeeft waaruit bedrijven kandidaten kunnen putten. Er wordt aan toegevoegd dat de expat ook niet langer kijkt naar geografische en culturele hindernissen.

Londen is met een score van 14 procent de favoriete buitenlandse bestemming van de expats, gevolgd door New York (7 procent), Sidney, San Francisco, Singapore, Zurich, Parijs, Vancouver, Hongkong en Melbourne. Kit Malthouse, verantwoordelijke voor economie bij het Londense stadsbestuur, benadrukt dat de studie aantoont dat de Britse metropool de commerciële hoofdstad van de wereld mag worden genoemd.


Onder meer de tijdszone, het taal en het bruisende leven van de stad oefenen volgens Malthouse een grote aantrekkingskracht uit op expats. De onderzoekers merken echter ook op dat vooral jongere expats een grotere voorkeur voor Sidney laten blijken.

Bij de populairste landen voor de expats staan de Verenigde Staten op de eerste plaats, gevolgd door Groot-Brittannië, Australië, Zwitserland en Canada. De top tien bestaat verder uit Duitsland, Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk en Spanje. België staat op een veertiende plaats, onmiddellijk gevolgd door Nederland. (mah)