Snelheid onthult de eindbestemming van de autobestuurder

Het is heel goed mogelijk om aan de hand van de snelheid tijdens de verplaatsing ook de eindbestemming van de autobestuurder af te leiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van computer-experts aan de Rutgers University in de Amerikaanse staat New Jersey. De onderzoekers wijzen erop dat vele verzekeraars hun klanten belangrijke kortingen aanbieden voor de installatie van digitale apparatuur die de snelheid registreert.

 

Daarbij wordt door de verzekeraars benadrukt dat de privacy van de gebruiker beschermd blijft, maar de onderzoekers zeggen dat ook aan de hand van de informatie over snelheid met een relatief grote graad van waarschijnlijkheid de eindbestemming kan worden bepaald.

“Gegevens over satellietnavigatie zijn niet noodzakelijk om de eindbestemming van een autorit te bepalen,” benadrukt onderzoeksleider Janne Lindqvist, professor engineering aan de Rutgers University. “Het vertrekpunt van de rit en de snelheid van de auto zijn voldoende om met een grote graad van waarschijnlijkheid het geplande doel te identificeren."

 

"Vele autobestuurders gaan graag in op het voorstel van verzekeraars om de snelheid van het voertuig te laten opvolgen, in ruil voor belangrijke kortingen op hun premies. Daarbij vergeet men echter dat ook deze gegevens informatie kunnen verstrekken over de eindbestemming, wat als een mogelijke inbreuk van de privacy kan worden bestempeld.”

“Gegevens over het rijgedrag kunnen aan verzekeraars interessante informatie over risico-bestuurders verstrekken,” zegt professor Lindqvist. “De verzekeraars voeren aan dat het opvolgen van de snelheid geen inbreuk op de privacy betekent, aangezien er geen informatie wordt verzameld over locaties.”

 

Dat is volgens de wetenschappers echter een illusie, want het team van professor Lindqvist zegt tijdens experimenten aan de hand van een vertrekpunt en gegevens over de snelheid met een grote mate van waarschijnlijkheid ook de eindbestemming te hebben kunnen bepalen. Het is volgens de onderzoekers voldoende om de snelheden te vergelijken met een wegenkaart om het waarschijnlijke traject te kunnen identificeren.

“Elke weg kent een gemiddelde snelheid,” verduidelijkt Janne Lindqvist. “Op een expressweg wordt immers gemiddeld een grotere snelheid geregistreerd dan in een woonwijk of op een kleine landelijke weg. Aan de hand van de geregistreerde snelheid van de individuele wagen, kan dan ook worden afgeleid welk type weg de bestuurder wellicht heeft gekozen."

 

"Dat biedt de mogelijkheid om met behulp van een wegenkaart de hele route en de eindbestemming van de bestuurder te reconstrueren.” De Amerikaanse wetenschappers zeggen met hun systeem de eindbestemming van verschillende verplaatsingen tot op minder dan één derde van een mijl te hebben kunnen bepalen.

“De verzekeraars hebben ongetwijfeld niet de bedoeling om de verkregen informatie te verwerken om eindbestemmingen te kunnen kennen,” geeft Lindqvist toe. “Die informatie zou de verzekeringsmaatschappijen immers geen enkele meerwaarde opleveren.

 

Het is echter niet uitgesloten dat veiligheidsdiensten de gegevens zouden kunnen opeisen om de reisbestemming van bepaalde individuen, bijvoorbeeld in een onderzoek naar terrorisme of andere criminele activiteiten, te achterhalen. Dat geeft echter aan dat verzekeraars niet zouden mogen beweren dat de monitoring van de snelheid geen problemen op het gebied van privacy kan creëren.”

 

De onderzoekers analyseerden meer dan negenhonderd verplaatsingen in New Jersey en Seattle. (mah)