Solvay profiteert van winning Amerikaanse schalieolie

Het chemieconcern Solvay heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 141 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 129 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam met 7,9 procent toe tot 2,59 miljard euro.


Jean-Pierre Clamadieu, chief executive van Solvay, maakt daarbij gewag van sterke volumes, externe groei, prijszetting en efficiëntieprogramma’s. Het bedrijf kon onder meer profiteren van de levering van chemische producten voor de ontginning van schalieolie, waarvoor vorig jaar al het Amerikaanse bedrijf Chemlogics voor een bedrag van 1 miljard dollar werd overgenomen.


Clamadieu waarschuwde wel dat ook Solvay waakzaam moet blijven voor de onzekere macro-economische en geopolitieke context.


Verder werd opgemerkt dat twee fabrieken van dochterbedrijf Acetow in Duitsland en Brazilië zullen worden gesloten om het rendement van de divisie op te drijven. Die ingreep zou kunnen kaderen in een mogelijke verkoop van Acetow.