Stresserende werkomgeving voedingsbodem voor pesterijen

In Vlaanderen is nagenoeg 7 procent van de werknemers naar eigen zeggen dagelijks het doelwit van pestgedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Groep Idewe, de Belgische Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, bij ruim drieduizend werknemers.


Ook bleek dat bijna 14 procent van de respondenten zegt minstens één keer per maand het slachtoffer van pesterijen op de werkvloer te worden.


De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat een stresserende werkomgeving een vruchtbare voedingsbodem blijkt voor pesterijen. Daarbij wordt aangevoerd dat gestresseerde werknemers sneller uitgeput raken en daardoor ook een gemakkelijker doelwit vormen voor potentiële pesters. Daarentegen blijkt een aangename werkomgeving een beschermend effect te hebben.


Er moet volgens het rapport echter ook met kwetsbare persoonlijkheidskenmerken - zoals overgevoeligheid, een gebrek aan zelfvertrouwen en lage sociale vaardigheden - rekening worden gehouden.