Commerciële ruimtevaart heeft ook eigen valuta-systeem nodig

Wanneer de ruimte ook een toeristische en economische markt wordt, zal tevens een nieuw betalingssysteem moeten worden geïntroduceerd. Dat zegt Kabir Sehgal, auteur van het boek ‘Coined: The Rich Life of Money And How Its History Has Shaped Us’ in een column voor het magazine Quartz. Om uiteenlopende redenen zijn de aardse betaalsystemen volgens Sehgal voor de ruimte immers niet geschikt.


“Muntstukken en bankbiljetten zullen in de ruimte niet als een betaalmiddel kunnen worden gebruikt,” aldus Kabir Sehgal. “Deze producten zouden in de ruimte immers een risico voor de gezondheid kunnen opleveren. De scherpe randen van de bankbiljetten en de metalen muntstukken zouden de beschermende kledij van de ruimtereiziger immers kunnen beschadigen."


"Maar ook het gebruik van traditionele bankkaarten zou in de ruimte grote problemen kunnen verooorzaken. Door de ruimtestraling zouden immers de magneetstroken, waarop de betaalinformatie wordt opgeslagen, beschadigd en onbruikbaar worden. Er kan echter wel aan een aantal alternatieven worden gedacht.”


Zeldzaam ruimtemetaal


Kabir Sehgal verwijst onder meer naar het betaalbedrijf Travelex, dat acht jaar geleden al met de Quasi Universal Intergalactic Denomination (Quid) een voorstel voor ruimtegeld introduceerde. “Hoewel het voorstel vooral een marketing-stunt was, werd toch een inzicht geboden in de toekomst van het ruimtegeld,” zegt Sehgal.


“De quid gelijkt op een pokerchip, voorzien van tracking-codes om valsmunters te bestrijden. Maar anderzijds kan niet uitgesloten worden dat de mens op zijn latere reizen door de kosmos een zeldzame grondstof ontdekt die, vergelijkbaar met goud, de nieuwe basis voor een betaalplatform zou kunnen worden.”


Tijd


De auteur wijst echter op een fundamenteel verschil waarmee betalingen in de ruimte zullen worden geconfronteerd tegenover financiële transacties op aarde. “In de ruimte heeft tijd een veel grotere impact,” geeft Sehgal aan. “De informatie over financiële transacties zal immers over veel grotere afstanden moeten reizen."


"Een communicatie tussen Venus en de aarde neemt veel meer tijd in beslag dan een signaal tussen Vietnam en Engeland. Die problemen maken het ook zinvol om een nieuw zeldzaam metaal als betaalmiddel te gebruiken. Voor snelle digitale transacties zouden op de verschillende planeten servers of zendstations moeten worden geplaatst, zodat de vertraging in de informatie-transmissie kan worden beperkt.”


Kabir Seghal merkt echter ook op dat de introductie van een ruimtemunt ook een belangrijke impact zou kunnen hebben op de financiële wereld op aarde. “Valuta vormen op aarde nog altijd een vertegenwoordiger van individuele naties en maatschappijen,” merkt hij op. “Een ruimtemunt zou dan ook mogelijk de nationale grenzen tussen landen helpen kunnen afbouwen. (mah)