Japanse maglev-trein boekt nieuw snelheidsrecord

Het spoorbedrijf Central Japan Railway Company heeft met een maglev-trein in amper vier dagen twee keer een nieuw snelheidsrecord laten optekenen. Uiteindelijk slaagde het bedrijf erin om de magneettrein gedurende elf seconden met een snelheid van 603 kilometer te laten rijden.


De tests met de maglev-trein kaderen in de plannen van het Japanse spoorbedrijf om forenzen in de toekomst op veertig minuten tussen de steden Tokio en Nagoya te laten reizen. Daarmee zou de huidige reistijd worden gehalveerd. Over dertig jaar moet de verbinding nog verder zijn doorgetrokken en moet de afstand van 550 kilometer tussen de metropolen Tokio en Osaka in amper 67 minuten kunnen worden overbrugd.


Het oude snelheidsrecord bedroeg 581 kilometer per uur en werd bijna twaalf jaar geleden gevestigd. In eerste instantie werd dat record de voorbije week tijdens tests op een spoorverbinding tussen de steden Uenohara en Fuefuki in de prefectuur Yamanashi, ten westen van Tokio, op een snelheid van 589 kilometer per uur gebracht.


Tijdens een volgende test werd daarop gedurende 10,8 seconden en over een afstand van 1,8 kilometer een snelheid van meer dan 600 kilometer per uur geregistreerd. De enige commerciële maglev die op dit ogenblik in gebruik is, wordt ingezet in de buurt van de Chinese stad Shanghai, waarbij een snelheid van 431 kilometer per uur wordt gehaald.


Tunnels


De aanleg van de maglev-spoorlijn tussen Tokio en Nagoya zal volgens de huidige ramingen ongeveer 100 miljard dollar kosten. Die hoge kostprijs is in belangrijke mate te wijten aan de aanleg van tunnels, die ongeveer 80 procent van het hele traject in beslag zullen nemen. Het graven van de tunnels leidt ook tot extra problemen.


Er moet immers een oplossing worden gevonden voor ongeveer twee miljard kubieke meter grond en rotsen die moeten worden weggegraven. Japan hoopt zijn maglev-technologie echter ook in het buitenland, waarbij onder meer gekeken wordt naar de Verenigde Staten, te kunnen verkopen.


De Franse Train à Grande Vitesse (TGV) is nog altijd houder van het snelheidsrecord in de traditionele spoorwegtechnologie. Acht jaar geleden slaagde de Franse trein erin een snelheid van 571 kilometer te laten optekenen.


Ook de Japanse reizigers zullen met maglev-trein echter niet aan snelheden van 600 kilometer per uur reizen. In het algemeen wordt rekening gehouden met een maximale snelheid van 500 kilometer per uur. (mah)