Cover image

'Saoedi Arabië vraagt Pakistan om kernwapens'

Saoedi Arabië heeft Pakistan om ‘kant-en-klare’ atoomwapens gevraagd. Dat schrijft de Sunday Times op basis van bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het lijkt er dus op dat een nucleaire wedloop tussen het koninkrijk en aartsvijand Iran op til is.


Volgens dezelfde bron zijn er geen aanwijzingen dat zulke transfer van atoomwapens al heeft plaatsgevonden, maar is men er in Washington wel zeker van dat ‘de Saoedi’s weten wat ze zeggen en zullen doen wat ze zeggen.’


Militaire leiders in het Westen zouden er volgens de Britse krant van overtuigd zijn dat de Saoedische beslissing vast staat.


De Saoedi’s zien met lede ogen aan hoe het Westen en Iran toenadering zoeken inzake het kernprogramma van de Islamitische Republiek. De soennitische Saoedi’s en het sjiïtische Iran zijn eeuwenoude aartsvijanden. 


Saoedi Arabië heeft geen kernwapens, maar zou wel 60% van het Pakistaanse kernprogramma hebben gefinancierd in ruil voor de mogelijkheid om zelf op korte termijn kernkoppen voor zichzelf te mogen kopen, schreef de krant The Guardian in 2010. Beide landen onderhouden uitstekende relaties. Saoedi Arabië heeft de voorbije jaren miljarden dollars goedkope olie aan Pakistan geleverd. In ruil daarvoor zouden de Pakistani’s onofficieel bereid zijn gevonden nucleair materiaal aan het koninkrijk te verkopen.


In 2012 al had een Saoedisch official op een mogelijk kernprogramma in zijn land gezinspeeld: ‘Politiek zou het compleet onaanvaardbaar zijn dat Iran over nucleaire capaciteit beschikt en ons koninkrijk niet.’


Amerika en Europa zijn vooral bezorgd om een escalatie van een nucleaire wedloop, die na de Saoedi’s ook andere soennietische staten - Turkije, Egypte - zou aanmoedigen om kernwapens te bekomen.