Financiële websites best gewapend tegen ongewenste bot-activiteit

Bots vertegenwoordigen inmiddels een groter gedeelte van de internet-trafieken dan menselijke gebruikers. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse bedrijf Distil Networks, aanbieder van beschermingsprorgramma’s voor online content. De onderzoekers merken op dat bots vorig jaar 45 procent van alle website-bezoek vertegenwoordigden, maar dat aandeel is inmiddels opgelopen tot 59 procent.


Het aandeel van menselijke gebruikers is tijdens diezelfde periode van 55 procent naar 41 procent ingekrompen. De onderzoekers wijzen er wel op dat niet alle bot-trafiek noodzakelijk als een negatief element moet worden bestempeld. 


“Vastgesteld kon worden dat zogenaamde goede bots, die een waardevolle bijdrage leveren, 35 procent van de totale trafieken vertegenwoordigen,” benadrukt Rami Essaid, chief executive van Distil Networks. “De activiteit van de slechte bots kende daarentegen een daling van 24 procent naar 23 procent.”


Sociale media


Essaid verklaart die verschuiving door het feit dat sociale mediabedrijven het gebruik van bots het voorbije jaar hebben verdubbeld. Slechte bots stelen onder meer data van websites, zoeken naar kwetsbaarheden of maken zich schuldig aan clickfraude en spam. Een opmerkelijke ontwikkeling is volgens Distil Networks de toenemende verfijning van het botgedrag.


“Er moest vastgesteld worden dat 41 procent van de ontdekte slechte bots waren opgezet om het menselijk gedrag te immiteren, zodat de ongezien zouden kunnen binnendringen in de infrastructuur van de website,” aldus nog Rami Essaid. “Helaas blijkt 23 procent van deze slechte bots zo goed dat ze door de verdedigingsmaatregelen van de websites amper of niet kunnen worden afgestopt.”


Uit het onderzoek van Distil Networks bleek wel dat financiële diensten de beste verdediging tegen bot-activiteit lieten optekenen. Daarbij werd aangegeven dat 98 procent van de websites van de grote financiële groepen goed gewapend blijkt tegen bot-bedreigingen. Bij de grote retailers daalt dat echter al tot minder dan 90 procent.


Bij de grote mediawebsites werd een score van minder dan 70 procent. Sociale media eindigden met een score van 66 procent op de allerlaatste plaats. (mah)