Britse spermabank telt slechts negen donoren

De enige spermabank van Groot-Brittannië heeft slechts negen donoren. Dat heeft de Britse krant The Guardian gemeld. Doordat donoren in Groot-Brittannië niet anoniem kunnen blijven, zouden veel mannen terugschrikken voor spermadonatie. Nochtans is er sinds de invoering van het homohuwelijk juist een stijgende vraag naar sperma-inseminaties.


De directrice van de Britse spermabank wil daarom reclamecampagnes voeren waarin wordt benadrukt dat mannen die sperma kunnen geven trots mogen zijn op hun viriliteit.


Met slechts negen spermadonoren, waarvan het sperma telkens voor maximaal tien bevruchtingen kan gebruikt worden, kan de enige Britse spermabank de vraag absoluut niet aan. Laura Witjens, chief executive van de Britse spermabank, wil daarom naar Deens voorbeeld een reclamecampagne starten die een beroep doet op mannelijke trots.


“De manier waarop de Denen het doen is inspirerend,” merkt Witjens op tegenover The Guardian. “Ze noemen het de Viking-invasie. Gesuggereerd wordt dat Denemarken bier, lego en sperma  exporteren. Het is een bron van nationale trots.”


Deense import


Veel sperma dat gebruikt wordt om Britse koppels met een kinderwens te helpen, is afkomstig uit Denemarken en de Verenigde Staten. Aangezien kinderen in Groot-Brittannië het recht hebben hun biologische ouders te kennen zijn er weinig mannen bereid hun sperma te doneren.


Tegelijk is de vraag wel toegenomen doordat oudere vrouwen en homokoppels steeds vaker kinderen willen. Twee jaar geleden kon volgens de Britse overheid een toename met 20 procent worden opgetekend van het aantal homokoppels dat een donorinseminatie ontving.


Laura Witjens gaat reclamecampagnes lanceren die meer benadrukken dat men als man trots mag zijn op het feit een donor te zijn. “Van de honderd mannen die zich kandidaat stellen, komen er maar tien door de screening en zal er misschien maar één echt donor worden,” zegt ze.


Enkel mannen met uitzonderlijk sterk sperma worden weerhouden om zo de kans te vergroten dat het sperma het proces van het invriezen en ontdooien overleeft.


Overal familie


Donoren meer geld betalen is voor Witjens geen optie. “We krijgen misschien meer donoren als we ze 50 pond of 100 pond betalen in plaats van de huidige 35 pond, maar geld maakt corrupt. Als iemand weet dat hij 200 pond per week kan verdienen zal hij misschien dingen over zijn gezondheidstoestand verborgen houden.”Volgens Witjens is het Britse systeem wel beter voor de kinderen. In Groot-Brittannië kan één donor maximaal tien kinderen verwekken. In Denemarken werd geen grens ingevoerd. Daardoor kunnen er honderden kinderen met dezelfde donor-vader zijn.


“Op die manier moet kinderen die met een donor zijn verwekt, altijd schrik hebben dat ze ergens een halfbroer of een halfzus tegen het lijf zouden kunnen lopen," zegt Witjens.