België in staartpeleton voorkeursbestemmingen van expats

Singapore is voor de expats de beste locatie ter wereld om de wonen en werken. Dat is de conclusie van een onderzoek van de financiële groep HSBC Holdings bij meer dan twintigduizend respondenten in een veertigtal landen. Singapore haalt zijn uitstekende imago volgens de onderzoekers vooral uit een evenwichtige balans tussen carrière-mogelijkheden en lifestyle.


Bovendien kunnen de expats in de Aziatische stadsstaat op een stabiele economie terugvallen. België eindigt slechts op een dertigste plaats. Helemaal achteraan in de rangschikking bengelen Egypte, Italië en Brazilië. Vorig jaar stond Zwitserland nog op de eerste plaats.


Uit het onderzoek bleek onder meer dat 79 procent vertrouwen heeft in de economie van Singapore. Gemiddeld krijgen de landen van de expats slechts een score van amper 48 procent. Ook blijkt dat Singapore een grote aantrekkingskracht kan uitoefenen op ondernemers die een buitenlandse activiteit willen opstarten.


Volgens 59 procent van de ondervraagden vormt Singapore bovendien een goede locatie om zijn carrière verder te ontwikkelen. Ook blijkt dat 53 procent van mening is dat het Singapore gemakkelijker is om nieuwe vaardigheden te verwerven dan in het eigen thuisland. Bovendien wordt door 67 procent opgemerkt dat Singapore ook op het gebied van levenskwaliteit een meerwaarde biedt.


Evenwicht carrière en gezin


De onderzoekers wijzen erop dat 65 procent van de respondenten van mening is dat de gezondheid en het welzijn van hun kinderen sinds de verhuis van het gezin naar Singapore een duidelijke verbetering heeft gekend. Expats erkennen dat Singapore onder meer op het gebied van onderwijs een superieure kwaliteit heeft te bieden.


Bovendien zegt 57 procent dat het gemakkelijk is om zich aan de lokale cultuur en lifestyle aan te passen. Matthew Colebrook, hoofd vermogensbehaar bij HSBC Singapore, stelt dat Singapore aan expats een ideale mogelijkheid biedt om de doelstellingen in hun professionele leven op een optimale manier te koppelen aan het welzijn van het gezin.


Uit de rangschikking blijkt dat Azië en Oceanië bij de expat in het algemeen een grote voorkeur genieten. Singapore wordt in de rangschikking immers gevolgd door Nieuw-Zeeland, Zweden, Bahrein, Duitsland, Canada, Australië, Taiwan, de Verenigde Arabische Emiraten en Zwitserland, dat duidelijk aan populariteit heeft ingeboet. (mah)