Cover image

Juncker wil 'meer Rusland' en 'minder Amerika'

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, pleitte vorige week voor betere relaties met Rusland.  We kunnen onze relatie met Rusland "niet laten dicteren door Washington", zei hij.

De Roemeense politieke wetenschapper Valentin Naumescu heeft op het webportaal Contributors vragen bij dergelijke uitspraken


"Eerst dacht ik dat hij een grap maakte, maar neen... Om het even samen te vatten: een van Europa’s best betaalde ambtenaren wil ‘meer Rusland’ en ‘minder Amerika’ in de buitenlandpolitiek van de EU. Voor velen onder ons zijn zulke uitspraken - minder dan 18 maanden na de annexatie van de Krim - schokkend. Voor wie het vergeten mocht zijn: dit was een flagrante schending van het internationaal recht op het grondgebied van een soevereine staat die een associatieverdrag met de EU heeft ondertekend.


Indien Juncker vandaag zulke zaken mag verkondigen, wat mogen we dan over drie of vijf jaar verwachten? Tegen dan is men waarschijnlijk volledig vergeten dat Rusland zijn leger inzette om een gebied te annexeren dat grenst aan de EU."