Cover image

Skypestichters komen met robot die uw aankopen thuis aflevert

Amazon gokt op drones, maar het bedrijf Starship Technologies van Ahti Heinla en Janus Friis, twee oprichters van de bekende chat-applicaties Skype, denkt dat robots de toekomst vormen voor de thuisbezorging van bestellingen bij consumenten. Starship heeft immers een systeem ontwikkeld met robots die zich volledig autonoom over straat kunnen bewegen om boodschappen bij mensen thuis af te leveren.


Koerierbedrijven en online winkels zijn volop op zoek naar nieuwe manieren om bestellingen tot bij de consument te krijgen. De Starship-robots kunnen volgens ontwikkelaars Heinla en Friis voor minder dan één euro boodschappen tot bij consumenten brengen, op voorwaarde dat tussen het distributiepunt en de eindbestemming een wandelafstand van maximaal dertig minuten ligt.


De uitvinders hebben de robots uitgerust met een routeplanner en een systeem om obstakels te kunnen herkennen en ontwijken. De technologie wordt momenteel getest en volgend jaar zouden volgens de krant The Telegraph in Groot-Brittannië al de eerste robots kunnen ingezet worden.


Prijsvriendelijk


Bedoeling is dat de robots direct uit de winkel vertrekken of - wanneer de afstand tot het thuisadres van de consument te groot blijkt - uit speciaal uitgeruste containers op strategische locaties.


Elke robot kan twee boodschappentassen van 9 kilogram dragen en hij zal na levering terugkeren naar het vertrekpunt om zichzelf op te laden en schoon te maken. Klanten kunnen de robot-koerier op hun smartphone volgen en daardoor perfect weten wanneer de levering kan worden verwacht.


Volgens Starship zijn de robots vijf tot vijftien keer goedkoper dan traditionele koerierdiensten. “Vooral de laatste kilometers tot de eindbestemming zijn bijzonder duur voor de bestelling,” merkt Ahti Heinla. “Onder meer moet een parkeerplaats worden gezocht. Onze robots lossen dat probleem echter op.”