Smart en nog een aantal grote merken kansloos in de VS

Autobouwer Smart is één van de merken die volgend jaar van de Amerikaanse markt zullen verdwijnen, net zoals de datingsite Ashley Madison, luchtvaartmaatschappij US Airways en de TDI-motoren van Volkswagen. Dat schrijft de blog 24/7WallSt.


De blog stelt jaarlijks een lijst op met merken die op het punt staan te verdwijnen door een faillissement of een overname of door andere omstandigheden gedwongen te zijn de activiteiten stop te zetten. De blog geeft toe met zijn voorspellingen niet altijd de spijker op het hoofd te slaan, zoals onder meer bij Alaska Air, maar zegt het in veel gevallen toch bij het rechte eind gehad te hebben


“Smart, dochter van de groep Mercedes-Benz, verkocht in de Verenigde Staten tijdens de eerste negen maanden van dit jaar amper 5.432 exemplaren,” aldus 24/7WallSt. “Dat betekende een daling met 32,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar."


"Zelfs het exotische luxemerk Maserati kende in de Verenigde Staten een grotere verkoop dan Smart. Nochtans kost een Maserati vaak meer dan 200.000 dollar, terwijl voor een Smart nooit meer dan 19.000 dollar moet worden betaald. Probleem is echter dat nagenoeg elke andere autoconstructeur op de Amerikaanse markt een compact model heeft dat gemakkelijk met Smart kan concurreren.”


Schandalen


Ook de TDI-motoren van Volkswagen hebben volgens de blog door het emissieschandaal bij de autobouwer in de Verenigde Staten wellicht geen toekomst meer. “Datingsite Ashley Madison zal het lek van miljoenen gebruikersnamen evenmin te boven komen,” voorspelt 24/7WallSt.


“Ook US Airways zal vermoedelijk verdwijnen, aangezien de naam van fusiepartner American Airlines veel bekender is bij het publiek. Om diezelfde reden is ook OfficeMax, dat door sectorgenoot Staples wordt overgenomen, waarschijnlijk ten dode opgeschreven.”


Ook American Apparel, Pacific Sunwear, Atlantic & Pacific Tea Company (A&P), RadioShack en Sears Holding zullen volgens de blog ophouden te bestaan. (mah)