'Terrorisme heeft alweer een grens overschreden, de slachtpartij is nu de norm'

In verschillende landen wordt gewaarschuwd voor nieuwe terroristische aanslagen. Na de wedstrijd België - Spanje werd woensdag in extremis ook de wedstrijd Duitsland - Nederland afgelast vanwege een bommelding in het stadion van Hannover, waar de match zou doorgaan.


Het Institute for Economics & Peace publiceert ondertussen een interessante grafiek die aangeeft hoe de natuur van de terreuraanslagen sinds 2014 is veranderd. Zo is er in vergelijking met een jaar eerder een toename van 80% in het aantal slachtoffers: 33.000 vs 18.000. Het gros van die aanslagen komt op rekening van de terreurorganisaties Boko Haram en de Islamitische Staat, die meer dan de helft van de slachtoffers op hun geweten hebben. 78% van de slachtoffers viel trouwens ver van Parijs: in Afghanistan, Irak, Nigeria, Pakistan en Syrië. Het instituut berekent de globale economische kost van de terreur voor 2014 op 53 miljard dollar, dat is ruim tien keer meer dan in 2000.


Maar het is een andere studie die ronduit angstaanjagend is. Het National Consortium for the Study of Terrorism berekende dat aanslagen waarbij meer dan 100 doden vielen tussen 1978 en 2013 stabiel waren gebleven rond 4 per jaar (4,2 om precies te zijn). Maar sinds begin vorig jaar is dat aantal met 550% toegenomen tot 26. Ook dit jaar werden al 11 van die aanslagen geregistreerd.Niet onbelangrijk in dat verband zijn de woorden van - alweer - Marc Trévidic, de voormalige rechter voor de Franse anti-terreurcel. Die zegt dat met de aanslag in Parijs opnieuw een grens is overschreden: Terrorisme is iets dat altijd groter en spectaculairder moet zijn. Je kan geen terreur zaaien door 10 keer een kerel met een kalasjnikov of een mes de straat op te sturen. Het is verschrikkelijk om dat te zeggen, maar uiteindelijk is niemand dan nog bang. We zullen nu zien waarmee [de terroristen] binnen zes maanden afkomen, indien wij er ondertussen niet in slagen iets te doen dat ons opnieuw een voorsprong geeft.’