Wat weet jij over hackathons?

Hackathons behoorden oorspronkelijk tot het exclusieve domein van de geeks, maar die periode lijkt definitief voorbij. Dat zegt Rob Spectre, analist bij het softwarebedrijf Twilio, tegenover het Britse magazine The Economist. Inmiddels organiseren volgens Spectre honderden bedrijven in andere sectoren - zoals luchtvaart, autobouw, telecom, bierproducenten en banken - zelf hun eigen hackathons.


“Gedurende een decennium waren de hackathons - computer-sessies die groepen geeks samenbrachten om problemen op te lossen of nieuwe ideeën te ontwikkelen - het exclusieve terrein van de technologiesector,” aldus The Economist. “Onder meer de like-functie van Facebook werd tijdens een nachtelijke hackathon-sessie gecreëerd."


"Stilaan is het concept echter ook doorgesijpeld naar andere industrieën. Enkele jaren geleden kon het fenomeen bij een handvol bedrijven worden opgetekend, maar nu is de beweging volgens Rob Spectre te vinden bij honderden ondernemingen.”


Public relations


Onder meer verwijst The Economist naar een groep Britse spoorwegbedrijven, die recent gedurende achtenveertig uur een hackathon organiseerde aan boord van een trein. “Eén van de teams creëerde er een manier om wagons te kunnen scannen, zodat passagiers konden worden geïnformeerd waar nog vrije zitplaatsen konden worden gevonden,” aldus het magazine.


Er wordt aan toegevoegd dat de hackathons heel verscheiden kunnen zijn, maar meestal de missie hebben om een probleem binnen een periode van achtenveertig uur op te lossen. Meestal wordt aan het winnende team ook een prijs gegeven.


Bedrijven zoals Dropbox en Disney organiseren elke jaar hackathons waarbij de werknemers aan projecten naar keuze kunnen werken. “De meeste hackathons zijn echter externe evenementen die vooral bedoeld zijn om de reputatie van de onderneming in de ogen van software-ontwikkelaars te versterken,” zegt The Economist nog.


“Sommige bedrijven vinden hackathons interessante projecten voor public relations. Andere gebruiken het platform voor de aanwerving van nieuw talent.” (mah)