Cover image

Tandarts en manager voorlopig nog bestand tegen robotisering

Goed nieuws voor managers en tandartsen: hun jobs zijn veilig voor... de robotisering. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het adviesbureau McKinsey & co. Deze twee jobs maken in het komende decennium de minste kans om te worden geautomatiseerd.


Het bureau analyseerde 2.000 werktaken in meer dan 800 beroepen en deed daarvoor onder andere een beroep op gegevens van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics om te weten te komen welke industrieën en jobs meest kwetsbaar zijn voor automatisering.


Het antwoord? Productie, de voedingsindustrie en retail. De gezondheidszorg en het onderwijs zijn dan weer het minst kwetsbaar om door robots te worden overgenomen.Repetitieve taken = robotisering


Niet verwonderlijk zijn het vooral jobs die op repetitieve taken gebaseerd zijn die makkelijk door bestaande technologie zullen worden overgenomen. Denk aan verpakken, bandwerk, lassen en het bereiden van maaltijden. Die jobs zijn goed voor een vijfde van alle Amerikaanse jobs, in productie-omgevingen zelfs iets meer.


Volgens het rapport zijn 59% van alle productiegerelateerde jobs een vogel voor de... robot.


Screenshot 2016-07-13 18.29.40