Cover image

Beschikt een goede CEO over specifieke vaardigheden?

Soms wordt aangegeven dat bepaalde chief executives al heel hun leven waren voorbestemd om de leiding van een grote organisatie over te nemen, maar in werkelijkheid is bij de ontwikkeling van die carrières vaak bijzonder veel geluk gemoeid. Dat schrijft Walter Frick in het magazine Harvard Business Review.


Hij wijst daarbij naar verschillende studies, die duidelijk maken dat het quasi onmogelijk is typische vaardigheden te identificeren die noodzakelijk zouden zijn om als chief executive succes te kunnen boeken:“Uit een onderzoek bij meer dan drieduizend machtswissels het voorbije anderhalve decennium bleek dat veel meer executives werden ontslagen wegens gebeurtenissen die buiten hun invloed vielen - zoals economische crises of sectoriële problemen - dan wegens persoonlijke fouten of vergissingen.”

Heeft een CEO wel specifieke vaardigheden?


“Uit een Zweedse studie naar militaire vaardigheden tijdens het laatste kwart van de voorbije eeuw bleek bovendien dat latere chief executives weliswaar beter dan gemiddelde scores lieten optekenen, maar toch niet meer punten verzamelden dan collega's die kozen voor een geneeskundige, juridische of technologische carrière.”

Bovendien toonde een studie vorig jaar dat de specifieke vaardigheden van de chief executive amper 5 procent van de prestaties van de onderneming kunnen verklaren.

"Executives beschikken in het algemeen over opmerkelijk talent, maar daarin verschillen ze niet van andere professionals," benadrukt Frick. "Bovendien ligt het talent van de chief executive zelden aan de basis van het succes of de teloorgang van de onderneming." (mah)