Cover image

Amerikaans ambassadeur bij de VN maakt gehakt van de Veiligheidsraad. In de traditionele media, geen woord

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, woonde maandag haar eerste maandelijkse vergadering van de VN-Veiligheidsraad voor het Midden-Oosten bij. 


Haley is de dochter van immigranten uit de Indiase deelstaat Punjab en is de voormalige Republikeinse gouverneur voor de staat South Carolina. Tijdens de voorbije presidentscampagne kwam ze op voor senator Marco Rubio.


Na afloop stond ze de pers te woord, maar wilde ze eerst even orde op zaken stellen. Over haar tussenkomst valt in de traditionele media bitter weinig terug te vinden.


‘Eerst wil ik het hebben over wat ik daar binnen net heb gezien. De Veiligheidsraad heeft zijn maandelijkse vergadering over het Midden-Oosten gehouden. Het is de eerste keer dat ik die vergadering heb bijgewoond en ik moet zeggen dat het wat vreemd was.
De Veiligheidsraad wordt verondersteld het te hebben over het behoud van internationale vrede en veiligheid. Maar deze vergadering over het Midden-Oosten ging niet over de illegale opbouw van Hezbollah-raketten in Libanon. Ze ging niet over het geld en de wapens die Iran aan terroristen bezorgt. Ze ging niet over hoe we de Islamitische Staat kunnen verslaan. Ze ging niet over hoe we Bashar al-Assad ter verantwoording kunnen roepen over de slachting van honderdduizenden burgers.

Nu, ik ben nieuw hier, maar ik begrijp dat de Veiligheidsraad maand na maand - decennialang al - zo functioneert.


Ik ben hier om te zeggen dat de Verenigde Staten dit niet langer zullen tolereren en tevens om de onbespreekbare steun van de VS aan Israël te benadrukken.


[...] We willen vrede, We steunen een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict dat rechtstreeks door beide partijen wordt onderhandeld, zoals president Trump het gisteren in zijn meeting met premier Netanyahu heeft herhaald. De onwaarschijnlijk bevooroordeelde resoluties van de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering maken vrede enkel moeilijker te realiseren, door een van de partijen te ontmoedigen aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.
Begrijpe wie kan, maar het VN-departement voor Politieke Zaken heeft een volledige afdeling die zich enkel met Palestijnse zaken bezighoudt. Er is geen afdeling die zich over de illegale raketlanceringen van Noord-Korea buigt. Er is geen afdeling die zich bezig houdt met Iran, de nummer één sponsor van terrorisme.De bevooroordeelde aanpak van de Israëlisch-Palestijnse problemen bewijst het vredesproces geen dienst. En het weerspiegelt geenszins de realiteit van de wereld rondom ons.


Israël bestaat in een regio waar anderen om zijn volledige vernietiging vragen, in een wereld waarin het antisemitisme enkel toeneemt. Dat zijn de bedreigingen die we hier in de VN zouden moeten bespreken [...]


Toch valt er buiten de VN wat goed nieuws te rapen.
De status van Israël in deze wereld begint te veranderen. Israël werkt aan het ontwikkelen van nieuwe diplomatieke relaties. Steeds meer landen erkennen hoe veel Israël bijdraagt aan de wereld. Ze erkennen dat Israël een baken van stabiliteit in een getroebleerde regio is, en dat Israël een voortrekker is inzake innovatie, ondernemerschap en technologische ontdekkingen."De volledige transcriptie van de speech van Nikki Haley staat hier.