Cover image

Bart Staes (Groen): "Al midden mei wist het FAVV van de besmetting"

De fipronilcrisis woedt nu vooral rond het FAVV. Volgens Europees parlementslid Bart Staes (Groen) was het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen), al in mei op de hoogte van de besmetting met Fipronil. Dat wordt door het FAVV ontkend. "Niemand in België wist dat er zich een probleem zou stellen."


Herman Diricks, baas van het FAVV verdedigde zich gisteren na de uitspraak van Groen-Europarlementslid Bart Staes dat het FAVV al van in mei op de hoogte zou zijn van de besmetting. Staes baseert zich op documenten van de Europese Commissie. Hierin is er midden mei al sprake van een eerste vaststelling van besmetting, die vaststelling zijn gemaakt door een privébedrijf en niet door het agentschap zelf.  Vanmorgen reageerde de woordvoerster van het FAVV: "Midden mei wist niemand in België dat er zich een probleem zou stellen met fipronil."

Het FAVV moet uitleg geven


Op 15 mei zou het bedrijf bij een controle een staal hebben afgenomen en na analyse blijkt fipronil aanwezig te zijn. Het bedrijf brengt het FAVV op de hoogte. Voor het FAVV was dat staal niet genoeg om alarm te slaan, want de waarden waren niet problematisch. Dat bleek uit testen die het FAVV zelf uitvoerde. “In onze analyses zijn niet dezelfde waarden vastgesteld, als diegene die op het document vermeld staan. Daarin zijn geen gevaarlijke waarden aangetroffen. Op basis daarvan hebben wij ons onderzoek verdergezet. Op 2 juni hebben we een melding binnengekregen dat er een probleem was met een lot eieren dat is geblokkeerd en niet in de handel is gekomen," zegt de woordvoerster.

Het FAVV moet morgen, samen met de ministers, uitleg gaan geven in de kamer, want in het rapport staat wel dat er al op 15 mei een probleem gesignaleerd werd.