Cover image

Burgemeester Venetië: "Al wie Allahu Akhbar roept wordt neergeschoten"

Personen die met terroristische bedoelingen met terroristische bedoelingen naar de Italiaanse stad Venetië afzakken, mogen een keiharde aanpak verwachten. Dat heeft Luigi Brugnaro, rechtse burgemeester van Venetië, op een conferentie over extremisme in Rimini gezegd.


Iedereen die op het San-Marcoplein in Venetië ‘Allahu Akhbar’ roept, zal volgens Brugnaro onmiddellijk worden neergeschoten.

De burgemeester herinnerde daarbij aan de arrestatie in maart dit jaar van vier Kosovaarse jihadisten die blijkbaar plannen koesterden om de Rialto-brug in Venetië op te blazen en daarmee honderden toeristen te kunnen doden.

“De jihadisten roepen naar Allah te willen gaan, maar wij zullen hen naar Allah sturen vooraleer ze enige schade kunnen aanrichten,” betoogde Luigi Brugnaro (55).

Geen naïef optimisme


De burgemeester liet verstaan dat Venetië nog waakzamer is geworden tegenover terrorisme dan vorig jaar. Toen verkondigde Brugnaro immers nog dat de terroristen slechts vier passen hoefden te doen vooraleer te zullen worden weggevaagd, maar vandaag zal dat volgens de burgemeester al na drie stappen gebeuren.

Brugnaro benadrukte daarbij dat de stad en zijn burgers duidelijk moeten tonen in staat te zijn om op een aanval te reageren.

De burgemeester betoogde dat de aanpak van het terrorisme geen naïef optimisme mag dulden, maar een keiharde benadering moet hanteren. Dat is volgens hem ook de reden waarom Venetië veiliger is dan onder meer Barcelona, waar bij een recente terroristische aanslag op de Ramblas in totaal vijftien slachtoffers vielen.

Brugnaro, die voor zijn verkiezing al een succesvolle carrière als zakenman had uitgebouwd, roept met boude verklaringen geregeld controverses op. Twee jaar geleden verkondigde hij onder meer dat hij holebi-evenementen uit de stad zou verbannen. Ook liet hij kinderboeken met verhalen over holebi-ouders uit de stadsbibliotheken weg halen. (mah)