Cover image

Brexit: "Mensen hebben een fantasie gestemd die we niet kunnen waarmaken"

“Het parlement is verlamd door het referendum, maar mensen hebben voor een fantasie gestemd die we niet kunnen waarmaken. Ze kunnen enkel de Brexit krijgen als ze bereid zijn er de pijn van te ondergaan.” Dat schrijft politiek columniste Rachel Sylvester in de Times of London, op basis van uitlatingen van een Brits parlementslid.


Sylvester staat bekend om haar directe stijl en noemde Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson (foto) vorige maand nog een ‘internationale grap’ en de ‘Waar is Wally?’ van de internationale diplomatie, vanwege diens onzichtbaarheid op het wereldtoneel en dat in tijden van grote geopolitieke gebeurtenissen.


Dinsdag ging ze dieper in op de manier waarop de regering May de Brexit probeert af te handelen:


"Meer dan ooit snakken kiezers naar authenticiteit en geven Britse politici hen exact het tegenovergestelde. Theresa May is dus verantwoordelijk voor de Brexit, iets waar ze in het referendum van vorig jaar tegen stemde omdat ze overtuigd was dat dit het land armer en onveiliger zou maken. Ook nu kan de premier ons nog altijd niet zeggen of ze denkt dat het goed voor het Verenigd Koninkrijk is om de EU te verlaten, maar ze haalt het land er ondertussen wel weg.
Dan is er vice-premier Damian Green. Die zegt dat hij gewoon opnieuw Remain zou stemmen. [...] Brexiteers eisen nu het ontslag van minister van Financiën Philip Hammond, omdat ze vinden dat hij te negatief is over de Brexit. Toch steunt de minister het vertrek uit de eenheidsmarkt en de douane-unie waarvan Financiën denkt dat het 'vernietigende economische schade' zal aanrichten. Een ander kabinetslid hoopt dat de transitieperiode '50 jaar' zal duren. 


May leidt dus een kabinet dat een plan heeft goedgekeurd waarvan zij enkele maanden geleden nog beweerde dat het het land kwetsbaarder maakt voor een terroristische aanslag.


[...] Zegt een minister: “Het parlement is verlamd door het referendum, maar mensen hebben voor een fantasie gestemd die we niet kunnen waarmaken. Ze kunnen enkel de Brexit krijgen als ze bereid zijn er de pijn van te ondergaan. [...] In het Lagerhuis (de belangrijkste kamer van het Britse parlement ) stemmen parlementsleden voor artikel 50, dat het proces opstart dat de meerderheid onder hen wil vermijden
AFP PHOTO / PAUL ELLIS