Cover image

'Karoshi': in Japan moeten drones laatwerkers uit hun kantoor jagen

In de 4 kwartalen tot maart 2017 zijn in Japan opnieuw 191 gevallen van ‘karoshi’ vastgesteld. Dat is de Japanse term voor overdreven overwerk, die aanleiding is tot overlijdens door onder meer arbeidsongevallen of zelfmoord.


Uit recente cijfers van de Japanse regering blijkt dat in nagenoeg een kwart van de Japanse bedrijven de werknemers meer dan tachtig uren overwerk per maand presteren. Bij één op tien ondernemingen is er sprake van minstens honderd overuren.  Lange werkuren worden in Japan nog altijd gezien als een bewijs van engagement en trouw aan de onderneming.'T-Frend'


Het Japanse beveiligingsbedrijf Tasei hoopt die problematiek nu mee te kunnen bestrijden door de lancering volgend jaar in april van de ‘T-Frend’. Dat is een drone die ‘s avonds door de burelen zal worden gevlogen terwijl ie het Schotse lied« Auld Lang Syne » zal laten horen. Met dat lied wordt in Japanse supermarkten traditioneel de sluitingstijd aangekondigd.


De ‘T-Frend’ zal 375 euro kosten. Hij zal voorzien zijn van een kleine camera die beelden opneemt en een vooraf vastgelegd traject aflegt. In de toekomst zou een versie op de markt worden gebracht die voorzien is van gezichtsherkenning en zo de meest fervente werknemers zou herkennen.


Tot nog toe deden Japanse bedrijven voornamelijk een beroep op veiligheidsagenten om laatwerkers naar huis te sturen. Maar omdat Japan met een enorm personeelsprobleem kampt, zijn steeds minder van die agenten actief.Gerobotiseerde stalking


Een reeks critici tonen zich allerminst enthousiast over de voorgestelde technologie. Sommigen spreken van ‘gerobotiseerde stalking’. Anderen zeggen dat wie van kantoor wordt weggejaagd zijn werk gewoon mee naar huis zal nemen.


Werkgevers zouden volgens hen beter investeren in systemen die hun personeel minder werk zouden geven. Verder moet er ook een einde komen aan de bedrijfscompetities waarbij de departementen tegen elkaar strijden om zo veel mogelijk werk gedaan te krijgen in zo weinig mogelijk tijd.


In Japan werkt de overheid aan een nieuwe arbeidswetgeving, waardoor het bedrijven voortaan zou worden verboden werknemers meer dan honderd overuren per maand te laten presteren.