Cover image

69 moorden per dag: welkom in Mexico!

In Mexico werden in 2017 het grootste aantal moorden in één jaar gepleegd sinds daarover in 1997 gegevens worden bijgehouden. In de eerste elf maanden van 2017 zijn ruim 23.000 moordonderzoeken geopend, tegen 22.400 in het recordjaar 2011. De Verenigde Staten adviseren nu om niet langer naar vijf Mexicaanse staten af te reizen in verband met het geweld tussen drugskartels en het hoge aantal moorden.

De VS waarschuwen voor de volgende staten: Sinaloa, Colima, Michoacan en Guerrero, grenzend aan de Stille Oceaan, en de staat Tamaulipas, aan de Amerikaanse grens. Deze staten behoren nu tot de hoogste categorie in de lijst van de meest onveilige landen ter wereld. Voor de Belgen worden de richtlijnen nog niet meteen aangepast.

Onveilige deelstaten

Deelstaten die door Belgen het meest bezocht worden, vormen geen probleem, maar het reisadvies waarschuwde wel voor de onveiligheid elders. “Veel andere deelstaten hebben te kampen met geweld en onveiligheid vanwege de georganiseerde misdaad (drugs- en wapenhandel, witwassen van geld en zelfs mensenhandel en -smokkel) alsook vanwege de criminaliteit die hieruit voortvloeit”, klinkt het. 

article photo

Het moordcijfer ligt heel hoog in Mexico en dat is nadelig voor president Nieto. Binnenkort zijn het presidentsverkiezingen en Nieto beloofde de misdaad in zijn land tegen te gaan. Nadat hij verkozen was als president in 2012 gingen de criminaliteitscijfers gedurende twee jaar omlaag, maar daarna steeg het aantal moorden weer. 

Lees meer