Cover image

© iStock

Science

New York wil wascapsules gaan aanpakken

Wascapsules opeten was een tijdlang een, onbegrijpelijke en levensgevaarlijke, rage op YouTube. Maar de pods zien er sowieso 'te lekker' uit voor kinderen, zo menen verschillende New Yorkse politici. Zij dienen nu een wetsvoorstel in om dat aan te pakken.

"We vragen dat in de toekomst alle wascapsules in een uniforme kleur zullen gemaakt worden", stellen New Yorkse politici Aravella Simotas en senator Brad Hoylman. "Ze moeten er echt niet als gummibeertjes uitzien." De twee hebben een nieuw wetsvoorstel klaar dat wascapsules een pak minder aantrekkelijk moet maken om op te eten. Zo willen ze ook dat ze harder worden, en dus moeilijker om kapot te bijten, en ook individueel verpakt worden in plastic met telkens een waarschuwingsboodschap erop.

"Niets nieuw in dit wetsvoorstel"

Simotas en Hoylman contacteerden ook Procter & Gamble, de producent van een van de in de VS bekendste wascapsules Tide. Al kregen hun voorstellen daar niet echt gehoor. De multinational reageerde aan USA Today dat "er niets nieuw in het wetsvoorstel staat". "Kleur speelt geen grote rol in de blootstelling van de pods aan kinderen", laat Procter & Gamble weten in een statement. Ook het individueel verpakken van de capsules zou weinig uitmaken volgens P&C. Ze wijzen er op dat ze nu al niet-gekleurde wascapsules verkopen.

De multinational stelt al voldoende inspanningen te doen om hun producten zo veilig mogelijk te maken voor hun consumenten. "Maar zelfs de strengst mogelijke standaarden, protocols, labels en waarschuwingen kunnen niet voorkomen dat de pods door slechte inschattingen en het verlangen naar populariteit worden misbruikt."

Lees meer