Cover image
Lifestyle

Opschudding in de drugswereld: baas fameuze Los Zetas-kartel opgepakt

In Mexico is de leider van één van 's werelds meest beruchte en gewelddadige drugskartels opgepakt: Jose Maria Guízar Valencia. Hij staat aan het hoofd van Los Zetas, en zijn codenaam is Z-43.

Eén van de bekendste en gewelddadige drugskartels, het Los Zetas-kartel, is verantwoordelijk voor duizenden moorden en grootschalige drugs- en mensenhandel. De leider Jose Maria Guízar Valencia, werd opgepakt in een uitgaanswijk in de hoofdstad Mexico-Stad. Volgens de Amerikanen is de Mexicaanse-Amerikaanse misdadiger voor de import van duizenden kilo's cocaïne en crystal meth gezorgd in de VS. Hij wordt waarschijnlijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten om daar te worden berecht.

De bende is doorheen de jaren veel veranderd. Hun gewelddadig optreden is erger geworden en ze verhandelen nu zowat alles. Ook is het kartel veel terrein verloren, vooral aan het Jalisco-kartel. Er is enorm veel drugsgeweld in Mexico, maar het land heeft al jaren moeite met het bestrijden van het ervan. De verschillende kartels in het land voeren bijna constant oorlog met elkaar over terrein en smokkelroutes.