Cover image

© iStock

Science

Zo kan je weten of je griep hebt of een gewone verkoudheid

De griep die in het land is in combinatie met het koude weer heeft ervoor gezorgd dat heel veel mensen zien zijn. Wie met een gewone verkoudheid kampt, heeft meer geluk dan wie getroffen is door het griepvirus, maar hoe kan je snel weten wat jou te pakken heeft?

Wie nu ziek is, vreest al snel dat hij de griep heeft. Bij zo'n griepsymptomen ga je altijd best naar de huisarts en vaak zal je merken dat het gelukkig maar een gewone verkoudheid is.

Volgens sommigen volstaat het echter om enkele vragen te stellen voor een correcte diagnose. Op Twitter plaatste een Amerikaanse radiopresentator een algoritme dat je moet duidelijk maken of je de griep hebt of toch een gewone verkoudheid. Naar eigen zeggen komen de vragen van zijn dokter.

"Voelt je je alsof je bent aangereden door een trein?"

De tweet ging viraal en er volgden nog 'trucjes'

"Kom je uit de zetel voor 100 pond?" Als je geen energie meer kan opbrengen om het geld te pakken, heb je volgens deze dokter wel degelijk griep, anders is het een gewone verkoudheid.

Wat is echt het verschil tussen griep en een verkoudheid?

Hoewel de tweets niet al te serieus te nemen zijn, is het wel degelijk nuttig om te weten waar jij nu precies last van hebt. Daar kan dit schema je bij helpen. De grote verschillen zijn dat griep meestal voor koorts zorgt, maar dat je bij een verkoudheid meer last hebt van een zere keel en verstopte neus.

Lees meer