Cover image
Science

Waarom we de dunner wordende ozonlaag best niet onderschatten

Wetenschappers hebben ontdekt dat dennebomen steriel worden wanneer ze worden blootgesteld aan intense ultraviolette straling, en dat zou mee de massa-extinctie verklaren die 252 miljoen jaar geleden 95% van alle in zee levende soorten en ongeveer 70% van de gewervelde landdieren deed uitsterven. Of: waarom we een dunner wordende ozonlaag best niet onderschatten.

We zouden beter niet te losbandig omgaan met de steeds dunnere ozonlaag, want 252 miljoen jaar geleden leidde dat tot de Perm-Trias-massa-extinctie van plant- en diersoorten volgens een studie. Deze extinctie vond plaats bij de overgang van Perm naar het Trias en het was de grootste in de geschiedenis van de aarde. Zo’n 95% van alle levende soorten in zee en ongeveer 70% van de gewervelde landdieren stier toen uit.

De meest aanvaarde oorzaak is volgens wetenschappers is die Siberische Trappen. In de periode van de Perm-Triasovergang ontstond extreem vulkanisme. In Siberië waren er veel vulkaanuitbarstingen en de Siberische Trappen zijn het gevolg van dat vulkanisme uit de geschiedenis van de aarde. De wetenschappers baseren hun conclusies op een experiment met dennenboompjes. Die kregen veel misvormde pollen na blootstelling aan de UVB (ultraviolet b-straling).