Cover image

© istock

Science

Thelazia gulosa nu ook bij mens: eerste geval van oogwormen ontdekt in VS

Bij Abby Beckly, een 26-jarige uit Oregon zijn veertien wormen uit haar oog gehaald. Volgens artsen het eerste geval van een oogparasiet die overgebracht wordt door vliegen naar mensen en normaal gesproken vooral bij vee voorkomt. 

De 26-jarige Abby Beckly dacht niet dat er veertien wormen in haar oog zaten toen ze na een dagje paardrijden en vissen in Gold Beach irritatie begon te krijgen. Ze heeft er een week mee rondgelopen en het eerste doorzichtige wormpje haalde ze er zelf uit. De dokters verwijderden daarna nog dertien andere wormpjes.

De oogworm of Thelazia gulosa komt vooral voor bij vee in de Verenigde Staten en Canada. Beckly is de eerste mens die in aanraking komt met de parasiet, dat verspreid wordt door vliegen. Nadat de wormpjes verwijderd waren, voelde ze geen pijn of irritatie meer.

andere ooginfecties

Vooral in Europa, Azië en in plattelandsgemeenschappen zijn er al andere ooginfecties waargenomen. Toch zou het de eerste keer zijn dat het over een parasitaire infectie gaat verspreid door vliegen.