Cover image

© istock

Science

Thelazia gulosa nu ook bij mens: eerste geval van oogwormen ontdekt in VS

Bij Abby Beckly, een 26-jarige uit Oregon zijn veertien wormen uit haar oog gehaald. Volgens artsen het eerste geval van een oogparasiet die overgebracht wordt door vliegen naar mensen en normaal gesproken vooral bij vee voorkomt. 

Abby Beckly was in 2016 gaan paardrijden en vissen in Gold Beach, een natuurgebied waar ook veel vee is. Na een week irritatie aan haar oog haalde de 26-jarige vrouw zelf een kleine doorzichtige worm uit haar oog. In de twee weken daarna verwijderden dokters nog eens dertien wormpjes.

De vrouw was besmet geraakt met Thelazia gulosa, een type oogworm dat voorkomt bij vee in de Verenigde Staten en Canada, maar nog nooit bij mensen was gezien. De parasiet wordt verspreid door vliegen.

Nadat de dertien wormpjes uit het oog van de vrouw waren verwijderd, had ze verder geen klachten meer.

Eerdere gevallen van oogworminfecties zijn weliswaar bekend, voornamelijk in Europa en Azië en in plattelandsgemeenschappen met dicht bij dieren en met een slechte levensstandaard, maar het zou de eerste keer zijn dat een geval beschreven is van een parasitaire infectie verspreid door vliegen.