Cover image

© epa

Science

H7N4-virus springt nu ook naar mensen. En de timing kon niet slechter zijn

Een vrouw uit Oost-China is dus volgens de Chinese autoriteiten bevestigd als het eerste menselijke geval van H7N4-vogelgriep. Dat is verontrustend, en niet alleen door de aard van die vogelgriep, maar ook door de timing: honderden miljoenen Chinezen zijn door het Nieuwjaar onderweg en het is dan ook de perfecte week om een pandemie te beginnen.

Een 68-jarige vrouw uit Jiangsu in China is de eerste mens die getroffen is door het H7N4-virus, beter gekend als de vogelgriep, een virus dat enkel waargenomen werd op pluimvee. Door het Chinese Nieuwjaar, nemen de Chinezen een week vrij. Ambtenaren in Hongkong roepen op om markten, levende pluimveemarkten en boerderijen te vermijden tijdens die week.

In Hong Kong en China maken de mensen hun zorgen en vooral over diegenen die al drager van het virus kunnen zijn. Tijdens de werkvrije week kan het virus zich het snelst verspreiden. Miljoenen Chinezen trekken door het land om nieuwjaar te vieren en ook een recordaantal Chinezen gaan naar ’s werelds toeristische bestemmingen.

Meer antibiotica

Tegen 2030 zal het gebruik van antibiotica in pluimvee en varkensbedrijven in Azië met meer dan 120% toenemen. Ook in fabrieksboerderijen zullen hun antibioticagebruik verdubbelen. Het gevaar hierbij is wereldwijde antibioticaresistentie. De helft van de antibiotica die in voedsel terecht komt, wordt eigenlijk nu al gebruikt door de Chinezen. 

Lees meer