Cover image
Economie

Zo bedenk je een goede bedrijfsnaam voor je eigen zaak

Sponsored by Nomeo

Je eigen zaak oprichten, daar hoort uiteraard een klinkende en originele bedrijfsnaam bij. Maar dat is niet altijd even simpel. Gelukkig zijn er enkele technieken om een creatieve naam te bedenken.

1. De kettingreactie

Je begint met een woord dat jouw goed concept omschrijft en maakt vervolgens een woordenketting door telkens een nieuw woord te bedenken met de laatste letter van het vorige. Stop na ongeveer vijf schakels van de ketting zodat het woord aan het einde ook nog verband houdt met je bedrijf.

2. De woordspin

Beschrijf het concept van je zaak in 1 korte zin en noteer die in het midden van een leeg blad. Schrijf daarrond alle woorden die spontaan bij je opkomen en doe vervolgens hetzelfde met die woorden. Kijk nadien met een frisse blik naar alles wat je opgeschreven hebt en zoek de beste namen eruit.

3.  Je eigen taal

Bedenk 5 onbestaande woorden om je concept te omschrijven. Denk aan geluiden, zelf verzonnen verbasteringen uit een andere taal of samenstellingen die niet in het woordenboek zullen staan. Kan je er een passende bedrijfsnaam mee vormen?

4. Slim gestolen

Sla een boek open, luister naar muziek of kijk films en laat je inspireren door je favoriete quotes. Soms is het geen slecht idee om de mosterd bij een ander te gaan halen, zolang je er vervolgens maar je eigen draai aan geeft. 

5. Fotoboek

Typ de vijf meest voor de hand liggende namen of woorden in Google en zoek op afbeeldingen. Laat je inspireren door wat je ziet op de foto’s of illustraties die je als resultaat krijgt en verzin op basis daarvan een creatieve naam voor je bedrijf.

6. Kruip in de huid van iemand anders

Kies enkele uiteenlopende bestaande of fictieve personages en verzin welke naam zij aan je bedrijf zouden geven. Hoe zou Albert Einstein je bedrijf noemen? Of Oprah? Of de Britse Queen?

7. Reis door tijd- en ruimte

Laat je fantasie de vrije loop en verzin een naam voor je zaak in een ander tijdperk, op een andere planeet of een ander continent. Welke naam zou je bedrijf krijgen in het jaar 2541? Of op Jupiter? Of in de Middeleeuwen? 

8. Worstcasescenario

Schrijf de 5 slechtste namen op die je kan bedenken en probeer ze te verbeteren. Ga voor de ultieme clichés, flauwste moppen en meest saaie namen. Kijk achteraf of je deze namen toch niet kan gebruiken als je ze aanpast of er andere combinaties mee maakt.

9. Fusie

Kies een twintigtal woorden en smijt ze samen in verschillende willekeurige combinaties. Zet daarna eens twee combinaties samen en experimenteer. Een zotte combinatie kan de beste naam opleveren.

10. Denk snel

Schrijf zonder erover na te denken zo veel mogelijk namen op een blad. Kijk achteraf of er iets bruikbaars bij zit en of je ook hier geen leuke combinaties kan maken.

Gelukt? Selecteer je top 3 uit alle ideeën en check of de domeinnaam nog beschikbaar is. Als je een keuze gemaakt heb, registreer dan zo snel mogelijk je webadres bij Nomeo. Succes! 

Lees meer