Cover image
Alexander Krushnelnitsky

© Getty Images

Science

Russische curler test positief op Olympische Winterspelen, al roept zijn positieve plas veel vragen op

De Rus Alexander Krushnelnitsky heeft de betwijfelbare eer om als eerste op de Olympische Winterspelen tegen de dopinglamp te lopen. Dat net een Rus als eerste gevat wordt, is opmerkelijk aangezien Rusland geweerd werd uit Zuid-Korea. Enkel met staalharde bewijzen van een dopingvrij verleden konden atleten een ticket naar Pyeongchang boeken, zij het onder neutrale vlag. Al was ook dat niet het raarste aan de positieve plas van Krushnelnitsky. Hij nam namelijk deel aan ... curling.

Rusland ligt al langer onder vuur door dopingschandalen. Ze worden al een tijdje weggehouden van grote sporttoernooien door hun door de overheid georganiseerd dopingapparaat. Wie eerlijk wil meedoen, krijgt nog een kans zich te bewijzen. Onder hen is Alexander Krushnelnitsky, die derde werd in het gemengde curlen, samen met zijn vrouw Anastasia Bryzgalova.

De Rus testte positief op het illegale substantie meldonium. Dat doet heel wat wenkbrauwen fronsen, want de atleten werden nog op 22 januari gecontroleerd voor ze naar Pyeongchang trokken. Daarbij was niets te zien. "Alleen een gek zou een verboden substantie gebruiken net voor een competitie, net voor de Olympische Spelen. Het is een raar verhaal", stelt de voorzitter van de Russische curlingfederatie Dmitry Svishchev.

Zijn familie en collega’s geloven dan ook niet Krushnelnitsky schuldig is, maar zelf vreest hij te maken te hebben met kwaad opzet. Hij vermoedt dat een teamgenoot die niet geselecteerd was voor de Olympische Spelen, het meldonium in zijn drankje heeft gedaan. Als dit verhaal niet klopt, moet hij zijn bronzen medaille afstaan. 

Lees meer