Cover image

© iStock

Science

Het kwik zal de komende week dalen tot -20 graden in ons land, maar niet overal

We mogen ons verwachten aan temperaturen tot -20 graden Celsius. Dit is het gevolg van een polar vortex, maar in Vlaanderen zullen we van die extreme koude niet veel merken. Het wordt zonnig, met temperaturen net boven het vriespunt. 

Het wordt de komende week extra koud, met temperaturen die 's nachts tot - 20 graden Celsius kunnen zakken.  

Polar vortex

Deze vrieskou is het gevolg van een polaire vortex. Dat is een groot lagedrukgebied boven de Noordpool en is eigenlijk doodnormaal voor deze tijd van  het jaar. Maar dit jaar is deze vortex opgesplitst. Waardoor wij te maken krijgen  met felle vrieskou. 

De laatste week van de winter wordt er dus nog eentje van bibberen en beven. Maar daarna belooft het warmer te worden. 


Lees meer