Cover image

© iStock

Lifestyle

Alcoholprijs bepalend voor drinkgedrag jongeren

Uit onderzoek van de Hogeschool Gent en de universiteiten van Gent en Leuven is gebleken dat niet zozeer de minimumleeftijd maar wel de alcoholprijs het drinkgedrag van jongeren bepaalt. De onderzoekers roepen dan ook op om de alcoholprijs op te trekken, al moet dat onderdeel uitmaken van een algemener alcoholbeleid.

De minimumleeftijd voor alcohol ligt sinds 2009 op 16 jaar. Jongeren drinken nu effectief ook minder maar dat ligt volgens onderzoekers aan de HoGent en de universiteiten van Gent en Luik niet aan die verlaging van de minimumleeftijd maar aan de prijs van alcohol. 

"Zoveel mogelijk uit hun zakgeld halen"

Onderzoekster Tina Van Havere van de HoGent legt aan VRT NWS uit dat wanneer de prijs van alcohol lager is of jongeren meer geld hebben, ze ook meer alcohol gaan verbruiken. Als een cola en een pintje bijvoorbeeld evenveel kosten dan zullen de jongeren sneller voor het pintje kiezen omdat ze gewoon zoveel mogelijk uit hun geld proberen te halen.  

Je ziet die ingesteldheid bijvoorbeeld ook terug op all-in-fuiven. Het toegangsticket is daar heel duur maar daarna kan je wel zoveel gratis drinken als je wil. Jongeren gaan dan hun inkom compenseren door zoveel mogelijk te drinken, en soms zelfs zo veel dat ze in het ziekenhuis belanden. Van Havere stelt daarom voor om de prijs van alcohol duurder te maken en die van non-alcoholische goedkoper. Water zou zelfs overal gratis aangeboden moeten worden zegt ze.

Cultuur

De onderzoekers stellen niet alleen voor om de alcoholprijs te verhogen maar ze stellen een heel nieuw alcoholbeleid voor. De alcoholcultuur in ons land is een probleem dat aangepakt moet worden. De resultaten verbazen minister Maggie De Block (Open Vld) niet. Zij ziet het beleid gewoon bevestigd. Ook al verhoogde ze in 2016 al de accijnzen op alcoholische dranken, volgens de onderzoekers moeten de prijzen nog meer omhoog.

Lees meer