Cover image

© iStock

Science

Mazelen komen terug, en niet alleen religieuze groepen blijken niet-gevaccineerd

De mazelen zijn terug in Europa en ook in België is het aantal gevallen verviervoudigd op één jaar tijd. Traditioneel wijzen de vingers richting religies die tegen vaccinaties zijn, maar bij mazelen zijn zij zeker niet de enige schuldigen. Er is namelijk een hele generatie die onregelmatig gevaccineerd is, en ook zij liggen aan de basis van de nieuwe epidemie. 

Vier keer meer mensen met griep in Europa, dat is de balans tussen 2017 en 2016. In België alleen al zag men 369 gevallen, wat ons een plaatsje in de Europese top 10 opleverde. Bij de vorige metingen waren er echter amper tachtig mensen die de mazelen kregen. “Hier zijn twee redenen voor”, vertelde viroloog Marc Van Ranst aan Express.

Epidemie 

"De eerste reden is dat de vaccinatiegraad bij kinderen momenteel zeer hoog ligt, hoog genoeg. Maar twintig jaar geleden, toen vaccinaties pas opkwamen, kreeg niet iedereen ze. Er is nu dus een generatie van dertigers en veertigers die het vaccin nooit gekregen hebben, en een kleine epidemie is dus niet zo uitzonderlijk", zei hij.

Uiteindelijk is dat natuurlijk niet de enige reden. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden. "Er zijn ook groepen mensen die ethische of andere bezwaren hebben tegen vaccinaties." In Nederland bijvoorbeeld is er een Pinkstergemeenschap die diep gelovig zijn en waarbij het verboden is vaccinaties toe te dienen. "In sommige Steinerscholen zien ze mazelen als een ziekte die je moet doormaken", zegt Van Ranst. "Het is dan ook logisch dat in die groepen soms een epidemie uitbreekt."

Lees meer