Cover image

© iStock

Science

Volgende week -20 °C maar heeft dat een effect op het aantal griepgevallen?

Een extra muts of sjaal beschermt je niet tegen de griep of een verkoudheid. Dat zegt Marc Van Ranst, viroloog aan de KUL. De griep krijg je namelijk van andere mensen, en die koudegolf van volgende week zal daar weinig aan veranderen. Hoe je wel griep krijgt? Door samen te hokken in warme kantoorgebouwen.

Een extra trui of jas aandoen om toch maar beschermd te zijn tegen de koude. Veel mensen dat dit de griep kan tegenhouden. Al is het zo dat de griep, en andere ziektes, een virus blijft, dat niet om temperatuur geeft.  

Je krijgt griep van andere mensen

We zitten nu op een grieppiek en die -20 °C die voor volgende week voorspeld wordt, zal daar weinig invloed op hebben. De kou heeft namelijk niets te maken met een griep of verkoudheid krijgen. Die krijg je namelijk van andere mensen, niet van de temperatuur”, zegt Marc Van Ranst, die viroloog aan de KU Leuven is. 

Een extra trui of jas aandoen is dus helemaal niet nuttig.